Događaji iz detinjstva za mnoge od nas predstavljaju glavne uzročnike psihičkih teškoća i izazova sa kojima se susrećemo u odraslom dobu. Međutim, veliki broj nas zapravo ne dopušta sebi da sagleda šta bi mogao biti dublji uzrok određenog problema.

Lično smatram da je za zdrav i srećan život neophodno da svesno promatramo okolnosti – kako one trenutne tako i one već prošle koje možda i dalje imaju uticaj na nas.

Zato u ovom tekstu razgovaramo upravo o tim nekadašnjim događajima iz detinjstva i uverenjima koja smo tada stekli, a potencijalno sada imaju uticaj na to kako donosimo odluke, tretiramo i doživljavamo sebe.

Ljubav prema sebi kao osnova naših odluka

Tokom odrastanja, u školi i interakciji sa ljudima, učimo mnogo toga – kako komuniciramo, šta je dozvoljeno a šta ne, ko želimo da postanemo… Međutim, učimo i na još jednom, dubljem nivou. U tom periodu po prvi put spoznajemo kako bi to trebalo da budemo tretirani od strane drugih, ali i samih sebe.

Tako su neki od nas imali sreću da odrastaju i upoznaju svet uz podršku jakog i stabilnog roditelja, ili takve roditeljske figure, koja upućuje i dopušta otkrivanje pravog Ja. (Više o otkrivanju pravog Ja pročitajte OVDE.) Takva okolnost stvara čvrstu podlogu za građenje ličnosti koja voli sebe, dopušta da bude voljena i postupa prema sebi u skladu sa tim – onako kako se postupa prema nekome koga volimo.

Sa druge strane, nažalost, mnogi nisu uživali to u detinjstvu. Možda je roditelj bio depresivan, agresivan, nezainteresovan. I tako slao detetu signale da ljubav možda znači baš to – patnju, bol, razočarenje. Kada dete odraste, može zadržati i nastaviti da razvija baš takva uverenja. Pa dalje iz toga i donosi odluke, tako da nesvesno stvara loše, nekorisno okruženje iz svog detinjstva.

Kako da zagrlimo dete u nama?         

Iako su nastali u prošlosti, negativni stavovi i poimanje ljubavi se mogu izmeniti. A proces promene počinje upravo svesnim uviđanjem da je uzrok u detinjstvu. Nastavlja se dopuštanjem da ih ponovo osetimo, da se vratimo u vreme kada su štetna uverenja nastala. Sve to kako bismo mogli da ih obradimo i spoznamo načine za njihovo menjanje, dostizanje ljubavi prema sebi i sposobnosti da donosimo odluke koje su zaista korisne za nas. Čitav taj put možemo preći pomoću seanse sa psihoterapeutom, uz njegovu sigurnu i stabilnu podršku.

Naravno, pored psihoterapije, postoje i mali koraci pomoću kojih možemo samostalno raditi na učenju ljubavi prema sebi. Možete ih pronaći OVDE.

Samodisciplina – siguran put za donošenje i ostvarenje korisnih odluka

Sada kada smo se dotakli uticaja našeg prvobitnog razumevanja ljubavi na odluke koje donosimo kao odrasli, potrebno je da porazgovaramo i o našem doživljaju samodiscipline.

Naime, samodisciplinu često povezujemo sa nečim negativnim i ograničavajućim upravo zbog uverenja koja su nam usađena u detinjstvu. Moguće je da nam je ona tada predstavljena kao vid kazne, umesto kao način za izražavanje ljubavi prema sebi i sredstvo za donošenje korisnih odluka.

Kada imamo samodisciplinu, to zapravo znači da možemo svesno da upravljamo svojim emocijama, mislima i telom. Drugim rečima – možemo svesno da donosimo odluke koje su korisne za nas. Imamo kontrolu nad sobom: sposobni smo da odredimo uticaj spoljašnjih i unutrašnjih informacija koje dolaze do nas, i da na osnovu njih (ali ne slepo ih slušajući) upravljamo sobom i reagujemo.

Dakle, samodisciplina nam omogućava da nas ne kontrolišu naše emocije, misli i osećanja već da ih promatramo i zaključimo šta je zaista korisno za nas a šta ne. Više o tome kako možemo da nezavisno promatramo svoje emocije i misli pročitajte OVDE.

Isto tako, ukoliko smo u detinjstvu samodispciplinu povezali sa kaznom – velike su šanse da ćemo sada bežati od nje. Na taj način nesvesno dozvoljavamo spoljnim faktorima da određuju naše reagovanje i donošenje odluka. I tako smo na milosti naših emocija, misli i telesnih potreba.

Tekst u kojem detaljno razgovaramo o samodisciplini vas čeka OVDE.

Kako da ponovo upoznamo samodisciplinu?

Sva uverenja koja imamo danas nekada davno nisu bila deo našeg Ja, već su se usadila tokom odrastanja. Iako nas zato neka od njih mogu sputavati, to nam istovremeno omogućava da ih preispitamo i po potrebi zamenimo korisnijim.     

Tako, mnogi imaju negativan stav prema disciplini jer smatraju da ne možemo biti disciplinovani, a da nešto ne izgubimo. Uvereni su da kako bi bili disciplinovani moraju da napuste neke želje i prohteve, a da zauzvrat ne dobijaju ništa vredno takve “žrtve”.  Međutim, odbijanjem samodiscipline, napuštamo mogućnost da donesemo i sprovedemo korisne odluke.

Naravno, u svemu je potrebno pronaći balans, te je tako i sa samodisciplinom. Zapravo zdrava samodisciiplina, o kojoj mi ovde govorimo, jeste i može biti jedino ona u kojoj poštujemo sopstvene granice i postupamo dobro po nas.

Isto kao ljubav prema sebi, i samodisciplinu možemo iznova da upoznamo i uvedemo u naš život na zdrav, koristan način. OVDE možete pronaći 7 načina za jačanje samodisicpline. Naravno, na samodisciplini možemo raditi i uz pomoć drugih samostalnih metoda, kao i psihoterapije.

Ne možemo promeniti svet oko nas, ali možemo onaj u sebi

Zaista, okolnosti u kojima smo odrasli nismo birali. Međutim, potrebno je da se sada potrudimo da nas one ne ograničavaju, da radimo na njihovom razotkrivanju i promeni onoga što nije korisno za nas. Ta promena počinje svesnom namerom.

Istovremeno, da bismo odlučili o toj nameri i sprovodili je u delo, neophodna nam je ljubav prema sebi i ispravna, zdrava samodisciplina. Zato se najiskrenije nadam da vam je ovaj tekst pružio neka nova znanja ili vas podsetio na značaj razumevanja sebe i svesnog promatranja svojih postupaka. ♡

Takođe, presrećna sam što mogu da podelim sa vama da 07. septembra organizujem webinar tokom kojeg ćemo se, između ostalog, dotaći teme i tehnika za uvođenje zdravih promena, konkretno u našu ishranu. Razgovaraćemo i o ciklusima dijeta i odustajanja, postizanju zdravog balansa u ishrani. Ukoliko vam ove teme zvuče zanimljivo, više informacija o webinaru vas čeka na linku ♡

https://www.focuscentar.com/-Online-Usluge/Webinari/