Uzemljivanje je jedan od pojmova koji u različitim teorijskim sistemima, psihološkim i spiritualnim praksama, ili u kolokvijalnom govoru ima potpuno drugačije značenje.

U ovom tekstu, obradićemo nama blizak, psihološki koncept ovog pojma.

Razgovori sa telom

Većina nas, ljudi modernog doba, najveći deo vremena provodimo u svojoj glavi – okupirani smo brigama, rokovima, obavezama. A sve to može proizvesti osećaj glavobolje, tenzije u glavi, anksioznosti i razne druge neprijatnosti tog tipa. U celoj gužvi i zbrci često zaboravljamo da oslušnemo šta nam telo zapravo govori tim signalima.

Upravo kao odgovor na tu učestalu pojavu, razvila se psihološka tehnika Uzemljivanja.

Njen glavni cilj je da rasporedimo fokus u telu, i dozvolimo sebi povezivanje sa čitavim telom, od stopala ka gore. Ili, da se posebno fokusiramo samo na stopala i tako rasporedimo fokus i psihičku energiju po celom telu.  

Na taj način, možemo lako i brzo doći u kontakt sa sobom, povezati se sa svime što jeste i osetiti zapravo kako smo. Tako dopuštamo sebi da pomerimo fokus sa naše glave na druge delove tela, dopremo do sebe i stvarno budemo prisutni sa sobom.  

Dopuštanje da osetimo sebe

Kada primenjujemo neku od tehnika uzemljivanja, o kojima će tek biti reči, omogućavamo sebi da se povežemo sa čitavim telom i svime što je unutra.

Ovde mi je važno da naglasim da ovo ne mora uvek delovati. Nekada su na snazi izuzetno jaki psihički mehanizmi i tada ova tehnika ne može da funkcioniše, već je potrebno da dopremo do sebe primenom nekih drugih tehnika rada na sebi ili u sigurnoj atmosferi seanse sa psihoterapeutom.

Sa druge strane, kada su na snazi slabiji mehanizmi odbrane kao što su potiskivanje, racionalizacija, intelektualizacija – možemo da ih prevaziđemo tako što ćemo se povezati, uzemljiti, osetiti koja emocija nadire, gde se ona nalazi u telu. Prosto, više osećamo sebe i šta nam je potrebno. Samim tim možemo pravilno osetiti i ispuniti svoje potrebe, i ako je potrebno, ispoljiti neke emocije. Zapravo, kada se radi Uzemljivanje vrlo često dolazi do povezivanja sa emocijama koje su trenutno aktivne – imamo mogućnost da ih ispoljimo, izventiliramo, doživimo i onda otpustimo.

Dakle, jako je važno da naučimo da zastanemo, osetimo sebe, postanemo protočni za emocije i osećaje. To nam dalje omogućava da ih istinski doživljavamo onda kada su one aktivirane ili nešto kasnije kada imamo vremena da se povežemo sa sobom; a ne da gomilamo emocije, pa da one izađu na teže i neprijatnije načine.

Šta nam Uzemljivanje donosi?

Uzemljivanje nam pomaže da ne idemo kroz svet samo doživljavajući neprijatne simptome bez svesti o njihovom značenju i poreklu. Već možemo da se povežemo sa svim tim i ovladamo kontaktom sa sobom.

Kada razumemo da postoji mogućnost da se povežemo sa telom, i da posredstvom toga imamo više mogućnosti sa sobom – uviđamo i više alata za razumevanje sebe i razvijamo svest o svemu unutar nas, koja prethodi svakoj promeni.

Takođe, želim da se dotaknemo i toga da u nekim alternativnim načinima razmišljanja postoji čitav jedan pravac koji se zove “earthing” ili “grounding”, i govori o tome da hodanje po zemlji bosim stopalima, dodatno “uzemljuje” i potencijalno dovodi do brojnih telesnih i psihičkih benefita, u smislu otpuštanja stresa i boljeg povezivanja sa telom. Lično, nisam istražila ove tvrdnje, ali iskreno smatram da svako od nas može dalje istraživati i primenjivati Uzemljivanje na način koji nama najviše prija i koristi. ♡

Kakvo je vaše mišljenje na temu? Da li ste do sada čuli ili isprobali Uzemljivanje?