Otkrivanje naše svrhe, ili onoga što želimo za sebe, predstavlja temu koja se obrađuje u raznim sferama religije i nauke vekovima i godinama unazad. I, ono što možemo da primetimo jeste da se u tom procesu većina nas fokusira samo na ono što nam nije poznato: Ne znam šta želim. Šta bi trebalo da uradim? Da li je ovo prava odluka? Koja je moja svrha?

Međutim, baš taj fokus na neznanje i nepoznato nas sprečava da saznamo odgovore.  

U ovom tekstu pogledaćemo na šta bi u stvari trebalo da se fokusiramo, šta sve utiče na naše želje i kako da ih otkrijemo.

Oslobodite se tereta

Da bismo odgovorili na pitanja iz uvoda, umesto paničnog fokusa samo na njih, potrebno je da probamo da zaključimo kako bismo se osećali da znamo rešenja.

Naime, svaki put kada se te nedoumice i misli jave, naš unutrašnji svet ulazi u panično stanje i iznova usmerava sve svoje snage na ono što ne zna – ne znamo šta želimo. Tada, umesto beskrajnog ponavljanja istih pitanja, može biti korisno da zastanemo, osmotrimo svoje misli i otpustimo tu iscrpljujuću potrebu za nekim velikim otkrićem svoje svrhe ili želje.

Neophodno je da naučimo da se oslobodimo tog tereta jer se kroz život stalno susrećemo sa novim odlukama i preferencijama. Jednostavno – uvek ćemo imati nove želje, i zapravo, ukoliko se grčevito držimo samo jedne, sabotiramo sopstveni napredak i rast.

Šta ne želimo?

Nekako je lakše da odredimo šta ne želimo u svom životu i prema čemu osećamo otpor, nego da razmišljamo šta tačno hoćemo. I sada nam ta činjenica može biti jako korisna.

Tako, probajte da istražite svoje Ja u ovom smeru: Šta je to što nikako ne želite za sebe? Gde ne želite da budete u budućnosti? Prema čemu osećate otpor?

Kada otkrijemo šta ne želimo, možemo da odemo korak dalje i sagledamo šta je suprotno od toga. Ovde je važno da imamo poverenje u sebe da ćemo zaista postepeno otkriti čemu težimo. Da ne pritiskamo sebe da se to mora desiti za određeno vreme, već da bez tenzije i straha pronađemo način da uživamo u samom procesu otkrivanja.

Na ovaj način, za korak smo bliži ideji šta bi to moglo da nam se dopada i šta želimo.

Uloga osećanja

Kada pokušavamo da otkrijemo šta želimo, važno je da razmotrimo kako se osećamo u vezi onoga što bismo možda želeli da promenimo.

Na primer, kako se osećate u vezi trenutnog posla? Da li vas vaša pozicija inspiriše ili zamara? Da li ste srećni ili ljuti na svom radnom mestu? Slična pitanja možemo primeniti i na druge aspekte života kao što su partnerski ili porodični odnosi, finansijske odluke…

Ovde je bitno da dok promatramo sebe, zaista radimo samo to – uključimo svog posmatrača i samo posmatramo svoje misli i osećanja. Bez osude i dubljeg zalaženja u razloge zašto se osećamo na određeni način.

Dalje, kada uvidimo koja su to negativna osećanja u nama, možemo da ih iskoristimo da zaključimo kako bismo voleli da se osećamo. Da li je to inspirisano, srećno, korisno ili nekako drugačije?

Možda je ono što želimo zapravo posao koji nam dopušta da više vremena provodimo sa porodicom i tako se osećamo zadovoljnije. Ili želimo osećaj sigurnosti na radnom mestu, ili možda veću slobodu.

Ova jednostavna tehnika nam pomaže da kada istražimo šta je to što ne želimo – lakše odredimo čemu težimo. A zatim i da se fokusiramo na to.

Imajte hrabrosti da se zapitate “Šta zaista želim?”

Većina nas je odrasla sa uverenjima da u životu ne dobijamo ono što želimo, već ono što moramo i što “bi trebalo”. Zbog tog usađenog uverenja da ne možemo ostvariti svoje želje – postoji velika mogućnost da uopšte ne razmatramo “Šta ja zapravo želim za sebe?”.

Kako bismo to promenili, može biti dobro da napišemo šta sve želimo; koliko god nam se trenutno to činilo neostvarivo ili nemoguće.

Zatim, da se upitamo zašto želimo to što smo napisali? Na primer: Zašto želim da volim svoj posao? I odgovor na ovo pitanje je možda: Jer želim da se osećam dobro i ispunjeno.

Kroz ove razgovore sa samom ili samim sobom, otkrivamo koren naše težnje ka nečemu. Zapravo saznajemo šta zaista želimo. 🙂

Preduzmite akciju

Kada ne znamo šta želimo, čini nam se da smo u slepoj ulici, da ne postoji odgovor ni rešenje. A tada je u stvari najbolje da uradimo nešto u vezi toga. Jer, čak i da pogrešimo – imaćemo bolju predstavu o tome šta želimo, a šta ne.

Vratimo se ponovo na temu posla: Ako vam ne odgovara trenutni – preduzmite nešto po tom pitanju. Pronađite novi, prihvatite ponudu i saznajte da li vam odgovara taj drugi tip posla ili ne.

Tako se približavamo otkrivanju onoga što želimo.

Međutim, može se javiti nedoumica poput: Šta ako napravim pogrešan izbor?

Ali, upravo je najvažnije da se ne ne zarobimo tim mislima o greškama. Jer je sve, pa i greške, moguće promeniti. Ukoliko napravimo promenu koja nam se kasnije ne svidi – možemo i slobodni smo da je promenimo. Zapravo, pokušaji i promene nam pružaju priliku da zaključimo šta stvarno želimo.

Takođe, važno je da shvatimo da se konstantno menjamo, postajemo drugačiji, težimo ka većem i boljem. Promene su sastavni deo svih nas i stalno ćemo imati nove želje. I to je sasvim u redu. Kao što smo već naveli, potrebno je da se oslobodimo tereta da moramo otkriti koja je naša “velika svrha u životu” i umesto toga, oslušnemo svoja osećanja i promatramo trenutne misli i težnje. 🙂

Dakle, naše želje nisu tu da bi nas sputavale i demotivisale. Naprotiv, one su naše smernice ka rastu i sreći. Ono što je potrebno jeste da otpustimo strah i otpor od njih; i tako oslobođeni, uživajući u procesu, otkrijemo šta je to što želimo – šta nam donosi zadovoljstvo i sreću. ♡