U prethodnom tekstu pričali smo o tome šta je preporučena, pravilno primenjena Samodisciplina, kako je razumemo i zašto nam je potrebna. 

Danas, razgovaramo o načinima pomoću kojih možemo da ojačamo svoju Samodisciplinu, odupremo se otporu i koristimo informacije iz spoljnog i unutrašnjeg sveta za naše dobro. 

Jačanje Samodiscipline 

Dakle, samodisciplinu možemo da razvijamo i unapređujemo. Možemo naučiti sebe da uživamo u istrajnosti nasuprot otporu i zaista počnemo da razmišljamo o Samodisciplini kao načinu izražavanja ljubavi prema sebi. 

Evo nekoliko saveta kako da se pomerimo ka mestu u kojem imamo disciplinu i volju:

1. Postanite svesni svog odnosa prema disciplini.

Kako se osećate u vezi discipline? Šta misite o njoj? Istražite odakle ta uverenja potiču.

Takođe, uzmite u obzir da su motivacija i volja moćni faktori za svesno donošenje odluka. Zato je važno da razmotrimo i kakav je naš odnos sa motivacijom, da li se osećamo motivisano i ako ne – zbog čega?

Isto tako potrebno je da uvidimo da li povezujemo disciplinu sa nečim negativnim, što vam donosi patnju bez ikakve nagrade ili je doživljavate kao pozitivnu i nagrađujuću. Kada to istražimo, možemo da otpočnemo dalje otkrivanje i osvešćivanje doživljaja koji su uticali na formiranje takvih uverenja. I da onda odbacite ta davno stečena mišljenja, a usvojite ona pozitivna koja su u skladu sa vašom pravom prirodom.

2. Radite na delu svoje ličnosti nad kojim nemate kontrolu.

Recimo da ste odlučili da nećete više jesti šećer. Ali već sutradan stojite ispred pekare i čekate da kupite krofne. To je znak da je deo vas spreman da ispuni svoju nameru, ali drugi deo nije. Tada je potrebno da razumete zašto dolazi do neslaganja, i uspostavite dogovor između tih delova ličnosti kako biste sprečili sabotiranje samodiscipline.

3. Napravite nagrađujuće izazove.

Ovde je važno da to budu male stvari koje uzrokuju u vama malu dozu otpora, ali istovremeno imate želju da ih uradite. Na primer – sklapanje slagalice, kontrola besa, trčanje, da pojedete nešto zdravo umesto slatkiša, završavanje online kursa, zakazivanje druženja i poštovanje te odluke. Ova vežba će vas naučiti da zaista imate snagu volje da uradite stvari koje sebi zadate. Tokom našeg prvog Izazova Poverenja u sebe radili smo upravo na tome. Više o psihološkim Izazovima možete pročitati OVDE.  

4. Napišite listu događaja kada je samodisciplina dovela do nečega pozitivnog.

Većina nas je sklona tome da se ne fokusiramo na trenutke kada je sve proteklo dobro, već na one kada nije. Pogotovo kada je reč o stvarima prema kojima osećamo otpor, kao što je disciplina. Baš zato napišite situacije koje dokazuju da vam je samodisciplina donela pozitivne rezultate, i na istoj listi napišite kako je drugima donela nešto pozitivno. Na ovaj način stvaramo pozitivnu asocijaciju između discipline i njenih ishoda.

5. Odlučite u čemu konkretno želite da budete samodisciplinovani.

Neka to bude vaša odluka. Pored odluke napišite i šta vas u tome motiviše, šta vam samodisciplina u toj nameri donosi na duge staze. I svaki put kada pomislite da odustanete – pogledajte razloge zašto vam je važno da istrajete.

6. Pronađite način da imate pozitivnu vezu sa životnim izazovima.

Ljudi koji su samodisciplinovani obično imaju pozitivan stav prema izazovima. Ovo ne znči da uživaju u svakom trenutku tih izazova ili da im ne padaju teško. To samo znači da nemaju negativne asocijacije u vezi njih. Jednostavno, izazovi su neophodan deo svakog procesa koji vodi uspehu, ličnom rastu ili ostvarenju ličnih želja. Svaki od njih je prilika da rastemo, postanemo bolji i saznamo više.

7. Osmislite “ako.. onda ću..” plan.

Unapred isplanirajte načine na koje ćete ostvariti svoju odluku. Na primer ako ste sebi zadali zadatak da završite neki projekat, osmislite kako ćete reagovati kada vas neko pozove na utakmicu/ piće/ u šetnju. Šta ćete odgovoriti? Tako ste unapred spremni na potenijalna ometanja i pojačavate mogućnost da zaista istrajete u svojoj odluci.

Dakle, da bismo živeli srećan, ispunjen život moramo da pravilno razumemo i tumačimo šta nam naš unutrašnji osećaj govori. I kada razmotrimo te signale – svesno donesemo odluku koja je korisna za nas.  

Za to nam je zaista neophodna samodisciplina, jedan od nosećih stubova na mostu koji spaja želju i ostvarenje namere. Srećom, postoje načini da je jačamo i tako osnažimo sopstvenu ličnost. 

Da li vam je ovaj tekst koristio? Koji način za jačanje Samodiscipline biste dodali na listu?