Svako od nas je u nekom trenutku svog života iskusio anksioznost, a poneki su iskusili i paniku. Lupanje srca, znojenje dlanova, vrtoglavica, teškoće pri disanju predstavljaju samo neke od simptoma koje možete iskusiti u takvim trenucima. Stres i intrapsihička dinamika su glavni  uzročnici ovih neprijatnih senzacija i svakako je važno da se istraže uzroci ovih simptoma i da se radi na rešavanju problema na taj način, medjutim u trenutku kada se anksioznost javi možemo koristiti ovu tehniku kako bi se umirili.

Evo jedne kratke i jednostavne tehnike koja će vam pomoći da trenutno smanjite nivo stresa i anksioznosti :

Prednost ove tehnike je što je možete upotrebiti u bilo kom trenutku, posebno kada ste u gužvi, na javnom mestu i kada nije prikladno koristiti neke druge tehnike (kao što je na primer EFT).

Duboko udahnite iz donjeg dela stomaka (možete staviti jednu ruku na donji deo stomaka kako bi osetili pomeranje pri disanju) i dok udišete osetite i vizualizujte kako u vaše telo ulazi topla sunčeva energija koja se razliva po vašem telu i potpuno ga opusta i umiruje.
Dok izdišete zamislite kako sav stres i sva napetost izlaze iz vašeg tela sa tim dugim temeljnim izdahom.
Ponovite ovaj proces po potrebi do sedam puta. I osetićete kako se stres zaista drastično umanjuje i kako napetost i anksioznost nestaju.

Ova tehnika predstavlja korisnu “prvu pomoć” koja funkcioniše tako što normalizacijom i usporavanjem disanja šaljemo poruku telu da je “opasnost” prošla i da može prestati sa lučenjem adrenalina i kortizola, takodje vizualizacijom preusmeravamo pažnju sa neprijatnih senzacija i na taj način dodatno umirujemo um. Isprobajte ovu tehniku sledeći put kada osetite anksioznost, a možete je koristiti i kao prevenciju pre nekog stresnog sastanka ili dogadjaja koji u vama budi nelagodnost.

*** Ukoliko imate akutnih/hroničnih problema sa osećajima anksioznosti i/ili paničnim napadima hipnoterapija u kombinaciji sa EFT tehnikom provereno daju sjajne rezultate pri trajnom uklanjanju ovih problema.