Verovatno ste čuli za neku verziju poruke: „Budite roditelj koji Vam je trebao kada ste bili dete.“ – ova poenta oslanja se na koncept postojanja unutrašnjeg roditelja. Kada smo mali, u kontaktu sa bliskim odraslima, najčešće roditeljima mi razvijamo odnos prema sebi i svetu. Poruke koje nam roditelj šalje mi internalizujemo i one postaju sastavni deo naše psihe.

Ako je roditelj bio ohrabrujući, podržavao je i slavio naše uspehe, to je vrlo verovatno stav koji ćemo i mi preuzeti, bićemo sposobniji i motivisaniji da se nosimo sa izazovima. Razvićemo pozitivan odnos prema sebi i svetu.

Nasuprot tome, ako je roditelj bio kritičar, zanemarivao naše uspehe i prevashodno nam ukazivao na greške to je stav koji ćemo preuzeti u odnosu prema sebi i svetu. Teže ćemo se nositi sa izazovima i težićemo da osuđujemo sebe.

Postoji naravno mnoštvo različitih poruka koje nam roditelji mogu slati, ovde su navedene dve najslikovitije krajnosti. Naravno mi internalizujemo poruke od oba roditelja, ako su uključena u naše odrastanje, a zavisno od kompleksnosti odnosa, te poruke će biti u manjoj ili većoj meri izražene u našoj psihi.

Potrebno je da razumemo da stvari naravno nisu tako jednostavne, te da iako je moguće odrediti dominantni obrazac ili poruku koja nam je usađena i koja diriguje naš odnos prema sebi i svetu i boji ga pozitivno ili negativno, mi ćemo vrlo lako internalizovati mnogo različitih, pa čak i kontradiktornih poruka. Ovo je produkt kompleksnosti ličnosti, a samim tim i uzrok kompleksnosti ličnosti.

Vrlo je izazovno, odrediti koji obrasci ponašanja i našeg odnosa prema sebi su produkt određenih poruka koje smo dobijali od roditelja, ali i to je samo prvi korak osvešćivanja. Kao kada bi pokušali da odmrsimo zamršeno klupko, tako sa strpljenjem treba i da pristupimo analizi „programiranja“ kojem smo bili izloženi.

Naredni korak jeste „reprogramiranje“ odnosno, sada svesno, razlučivanje koje vrednosti, poruke, obrasci su ono što želimo da zadržimo i što radi u našu korist, a koji rade protiv nas, ne služe nam, i stoga ih trebamo ukloniti.

Uz podršku psihoterapije mi možemo pristupiti ovom kompleksnom i postepenom procesu, koji nije lak, ali je ključ ka izgradnji života koji je u skladu sa našim autentičnim vrednostima i težnjama.