Opsesivno kompulzivni sindrom je stanje sa kojim deluje da samo poprilično upoznati, međutim kako bismo dodatno demistifikovali ovaj sindrom, potrebno je da sagledamo najčešće mitove i činjenice u vezi sa istim. Kada neko stanje pobliže upoznamo, lakše nam je da osmislimo dalji plan delovanja. Procene su da 1 od 100 ljudi ima predispozicije za nastanak i neku formu OKP-a. što čini ovu temu dodatno značajnom.

MIT: Svi po malo imamo opsesivno kompulzivni poremećaj

Ovo stanje ne predstavlja određene karakterne osobine, ili povremene ispade, ovo je skup simptoma koji u ozbiljnoj meri utiču na kvalitet života i odnose sa drugima. Osobe koje boluju od OKP ne mogu da utiču na simptome i ne mogu jednostavno da “isključe” nagone koji su za njih simptomatični.

MIT: OKP je usmeren na preteranu čistoću, pranje ruku, urednost.

Ovaj poremećaj iako je u velikoj meri povezan sa simptomima koji obuhvataju opsesivnu čistoću, urednost, prevazilaze samo ove simptome. Opsesivne misli mogu varirati i grupišu se oko nekoliko tema od kojih su najčešće – neželjene seksualne misli, misli o povređivanje drugih, proveravanje (da li su zatvorena vrata, isključena pegla…), brojanje, ponavljanje radnji itd.

MIT: Stres je uzrok OKP-a

Postoji određeno uverenje da osobe koje boluju od OKP-a samo treba da se opuste i ne misle na misli koje ih progone. Međutim ovo dolazi iz apsolutnog nerazumevanja mehanizma nastanka OKP-a. Iako stres može pojačati simptome, on nije glavni uzrok i osobe koje boluju od OKP-a ne mogu uticati na blokiranje opsesivnih misli, bez rada na uzroku problema koji podsvesno inicira opsesivne misli.

MIT: Na OKP se ne može uticati terapijom

OKP je kompleksno stanje, međutim na uzroke ovog stanja može se uticati terapijom, postepeno i strpljivo. Često je neophodna kombinacija medikamentozne terapije i psihoterapije. Simptomi OKP-a su proizvod potiskivanja i izostanka doživljavanja zabranjenih, potisnutih misli i impulsa, koji se kroz terapiju oslobađaju, demistifikuju i bolje razumeju. Ovakvim postupkom osoba se dovodi u stanje kada joj simptomi OKP-a i njihova zaštitna uloga više nisu potrebni, samim tim simptomi i nestaju.

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao da malo bolje razumete ovo složeno stanje, širenjem informisanosti o mentalnom zdravlju, polako skidamo stigmu sa mentalnih oboljenja, što je prvi korak ka stvaranju sredine u kojoj je traženje i pružanje pomoći u vezi sa mentalnim zdravljem pitanje opšte i lične dobrobiti.