Dokaz da trendovi sa Zapada polako stižu i u naše krajeve je “Holisticka terapija hipnozom i EFT-jem” autorke Borjane Vorkapić, dipl. komunikologa i dpl. psihologa.Tradicionalna medicina se fokusira samo na telo dok se tradicionalna psihoterapija fokusira samo na um. Čak ni uparena, ova dva koncepta nisu dovoljna da osoba postigne zdravlje, sreću i blagostanje. Holistička terapija ima za cilj da , osim tela i uma, integriše i energetski aspekt individue.

Ovaj jedinstveni pristup koristi tri komplementarne i vrlo uspešne tehnike i kroz njihovo zajedničko delovanje omogućava efikasan, brz i dugotrajan efekat. Tehnike o kojima je reč su tradicionalna psihoterapija, hipnoterapija i tehnika emocionalne slobode (EFT).

 U razgovoru sa autorkom ove terapijske metode saznali smo nesto više o samim tehnikama, njihovom sadejstvu i efektima koji su ostvareni.

  1. Da li mi možete reći kako ste došli na ideju da osmislite ovaj koncept terapije?

– Tokom života imala sam dodira sa mnogo tradicionalnih i alternativnih metoda od kojih su se neke izdvajale kao efikasnije od drugih, pa sam odredjeno vreme posvetila istraživanju razloga zbog kojih je to tako. Posebno uspešne bile su tehnike emocionalne slobode i hipnoterapija. Prevazilazenjem ličnih izazova , kao i tokom rada sa klijentima, uverila sam se u delotvornost obe tehnike ali pravu njihovu moć nisam otkrila sve dok ih nisam spontano uparila tokom rada sa klijentom. Kako su rezultati bili prilično neverovatni, odlucila sam da se posvetim razradjivanju najbolje upotrebe ovih metoda i kroz praksu i iskustvo ubrzo se rodila ” Holisticka terapija hipnozom i EFT-jem “.

  1. Postoje mnogi mitovi i predrasude vezane za hipnozu. Da li bi mogli da nam objasnite šta zapravo predstavlja hipnoterapija?

– Hipnoza je na lošem glasu prvenstveno zbog filmova. Ljudi veruju u ono što su o hipnozi imali prilike da vide u najrazlicitijim filmovima, medjutim, često zaboravljaju da je ono što plasiraju mediji hipertrofirano i često nerealno. Tako i hipnoza, tehnika široko rasprostranjena u svetu , prikazana je kao mistifikovano sredstvo kontrole uma, što je apsolutno daleko od istine.

Efekti hipnoze zavise uveliko od volje i od motivacije osobe koja joj se podvrgava i nasuprot uvreženoj predrasudi, hipnotisane osobe su obično u punoj svesti i aktivno i intezivno uključene u ono što se radi. Važno je napomenuti da je takozvani hipnotički trans apsolutno prirodno stanje svesti u koje svako od nas ulazi skoro svakog dana – pre nego sto zaspimo ili kada se tek probudimo, kada dugo vozimo ili kada smo udubljeni u neki film… Ovo su samo neki od primera svakodnevne, lagane hipnoze.

Kljucno za terapijski efekat ove metode je podložnost sugestiji hipnoterapeuta u izmenjenom stanju svesti, tačnije, dok je klijentov svesni (analitički) um blago uspavan sugestije koje hipnoterapeut izgovara odlaze direktno u podsvesni um odakle upravljaju njegovim telom, mišljenjem i osećanjima.

  1. Na čemu se zasniva tehnika emocionalne slobode (EFT)?

– EFT je siroko rasprostranjena metoda u svetu koja se koristi kako u terapijske svrhe za prevazilaženje različtih problema, tako i u svrhe unapredjivanja i poboljšanja različitih aspekata osobe.

Ova tehnika energetske psihologije zasniva se na tradicionalnoj psihologiji i drevnoj kineskoj akupresuri. U toku seanse klijent psihološki prevazilazi problem dok istovremeno dodirivanjem odredjenih akupresurnih tačaka čisti svoj energetski sistem i oslobadja tokove energije.

  1. Zasto su bas ove dve tehnike pokazale tako značajne rezultate kada se primenjuju zajedno?

– Upravo tu je reč o holističkom pristupu osobi jer osim što tretiramo podsvesni um kroz hipnozu, tretiramo i svesni um kroz EFT , a sve to potpomažemo dodirivanjem akupresurnih tačaka i čisćenjem energetskih tokova. Osim toga, u zavisnosti od potreba klijenta mi pružamo i odredjene savete u vezi sa ishranom kako bi pospešili i telesni aspekt oslobadjanja od problema. Sinegijom svega navedenog dolazi do željenog preobražaja uma, tela i duha.

  1. Kako bi zainteresovani mogli stupiti u kontakt sa Vama?

– Za sva pitanja u vezi sa ovim tehnikama, radionicama i edukacijama mozete pisati na email adresu holistictherapybelgrade@gmail.com ili nas mozete pratiti na facebook stranici www.facebook.com/HipnozaiEFT , kontakt telefon 0640722447.

***Transkript intervijua koji je objavljen u časopisu “VipTrip Diplomatik” 2015. godine.