Lične granice u odnosu sa drugim ljudima, možemo definisati kao granice preko kojih nismo spremni da pređemo u određenom odnosu. Dakle, koja ponašanja smatramo prihvatljivim a koja neprihvatljivim. Kako bismo granice mogli da postavimo i održimo ih, neophodno je da ih prepoznajemo. Istraživanja pokazuju da je za svest o svojim granicama, neophodna za zdravo razvijeno samopoštovanje.

Obezbeđivanjem zdravih ličnih granica, stvaramo uslove za odnos u kome postoji obostrano poštovanje, podrška i briga. Ako se često osećate nelagodno usled ponašanja ljudi koji vas okružuju, možda je vreme da preispitate svoje granice u odnosu sa njima.

Kroz narednih, par situacija, karakterističnim za osobe koje imaju problema sa postavljanjem ličnih granica, možemo preispitati te obrasce razmišljanja.

Da li osećate ekstremnu neprijatnost kada treba da odbijete nečiji poziv?

Podsetite sebe da imate pravo na kreiranje svojih planova i svog rasporeda, na osnovu vaših vrednosti i potreba.

Zamerate svojim bližnjima više nego što osećate prijatne emocije u odnosu na njih.

Zanemarene granice dovode do akumulacije tenzije u odnosu, samim tim odnos ne može biti zdrav i koristan.

Imate poteškoća da donesete odluku.

Bilo da je izbor veliki – životni, ili sitni – dnevni, vi osećate sav teret potencijalne odgovornosti koju on nosi. Ovaj osećaj neodlučnosti potiče iz lične neodređenosti. Kada krenemo da prepoznajemo sopstvene granice, javlja se i jasniji osećaj određenosti iz kojeg potom proizilazi i lakše donošenje odluka.

Generalno osećate dosta krivice i anksioznosti.

Zanemarivanjem svojih granica utičemo na naš celokupni balans. Stvarajući generalizovani osećaj krivice i anksioznosti. S jedne strane osećamo se “krivim” i stoga anksioznim ako ne ispoštujemo drugu osobu, a sa druge strane, ako ispoštujemo drugu osobu na uštrb svojih sopstvenih granica osećamo krivicu i posledičnu anksioznost jer nismo ispoštovali sebe, mada ovog momenta najčešće nismo ni svesni.

 

Granice bile vidljive ili ne, postoje, ako ih ne osvestimo, one će svakako trpeti pritisak, što će dovesti do nakupljanja negativnih osećanja. Osvešćivanje i postavljanje ličnih granica, je veoma značajna tema u psihoterapeutskom procesu, jedan od bitnih ciljeva terapeutskog procesa je postavljanje zdravih i dobrih ličnih granica. Tek osvešćivanjem granica i njihovim poštovanjem dolazimo do razrešavanja konflikta na određeni način.