Praznična sezona je pred nama. I dok je festivna, svetlucava, srdačna strana praznika svima poznata, određena istraživanja pokazala su sklonost ka porastu depresije i anksioznosti u ovom periodu godine. Ljudi se često uspoređuju sa spoljašnjim očekivanjima okoline, i tako, dok smo okruženi ne toliko realnom slikom nasmejanih lica koja se raduju planovima za praznike, mi možemo iskusiti unutrašnju osudu što se ne osećamo u skladu sa okolinom. Zapravo, možemo se i radovati nekim elementima praznika, i smatrati ih opuštajućim, kao što je ispijanje toplog čaja sa dragim ljudima u okićenom kafiću. Dok nam neke druge, kao što su na primer odlasci na razne porodične događaje iz osećaja dužnosti, izazivači stresa. Ostali razlozi koji mogu biti okidači prazničnog neraspoloženja, a česti su: skorašnji razvod braka, otuđenost od porodice, žaljenje za izgubljenim članom porodice, pojačan finansijski stres u toku praznika, pojačana očekivanja u domaćinstvu od žena, i dr.

Četiri saveta za praznični bluz:

  1. Birajte na koje društvene događaje želite da idete, poštujte svoje vreme. Nemojte se preopterećivati iz osećaja dužnosti. Nađite meru, koja će uključivati najvažnije događaje iz različitih sfera.
  2. Planirajte budžet, i držite ga se. Teško je odoleti potrošačkom aspektu praznika, kada je sav marketing kojem smo izloženi usmeren da nas ubedi da trošimo. Ali vrlo često nesmotrene kupovine tokom praznika stvaraju finansijski pritisak kasnije.
  3. Nađite vremena da tugujete. Često se preopteretimo obavezama, dogovorima, poslom, druženjem, kako bismo se ogradili od tuge koju nam praznici donose. U takvim trenucima bitno je dopustiti sebi da osetimo tu tugu. Bitno je naglasiti da to ne znači da su sada praznici tužni, ako osvestimo da su između ostalog i tužni. Upravo kontakt sa tugom koja je realna, može nam pomoći da osetimo i realnu lepotu praznika.
  4. Pokušajte da se setite šta je ono što zapravo volite kod praznika? Da li su to lampice, ukrasi, miris cimeta, kuvano vino, sneg, odnosi sa dragim ljudima? Priuštite sebi ta iskustva, koliko god bila sitna i možda delovala besmisleno.