Pre nekoliko dana je na mojoj stranici Hipnoza i EFT doslo do zanimljivog nasporazuma u vezi termina strah i fobija. Evo u čemu je razlika :

Strah je prirodna i zdrava emocija. To je prirodni deo našeg mehanizma opstanka. Na primer: Ako stojite na vrhu zgrade od 20-ak spratova i hodate do ivice simsa logično je da osećate strah. To je normalan racionalan strah. Racionalni strahovi imaju logičan razlog za postojanje da bi vas upozorili na potencijalnu opasnost po vaš život i sigurnost.

Razlika između Straha i Fobije je u veličini neprijatnosti i jeze koju ova pojava u vama izaziva. Da budem jasnija: Fobija je nekonrolisani strah od postojećeg straha.

STRAH od letenja može da vam izazove: ubrzano disanje, hladan znoj, pojačanu nervozu i sl. u toku leta aviona. To je vrlo neprijatno za vas i Vi se u tu avanturu upuštate samo onda kad nema drugog načina da stignete na zadatu destinaciju.

FOBIJA od letenja će vas sprečiti da pomislite na aerodrom, a kamoli da priđete avionu koji se sprema da poleti.

Neracionalni strahovi nemaju logičnu osnovu. Strahovi kao što su: Izlazak na ulicu-Agorafobija, Mase ljudi-Antropofobija, Zatvorenog prostora-Klaustrofobija, Visine-Akrofobija, Letenja-Aerofobija…. i ko zna čega sve još, mogu vam upropastiti život. Ovi strahovi su obično izazvani nekom lošom situacijom u vašem životu, koja je tad u trentku kad se dogodila stvorila pogrešnu informaciju i utisnula vam je u podsvest.

Svako naše sadašnje razmišljanje u odnosu na situaciju u kojoj se nalazimo posledica je onoga šta osećamo u vezi te situacije. Upravo to osećanje koje imamo u nekoj situaciji, pokazuje nam kako naša podsvest doživljava tu situaciju. Što će reći naša podsvesna interpretacija situacije u kojoj se nađemo kontroliše naše intelektualno i logičko razmišljanje odnosno našu reakciju. Pri tome naša podsvest ne zna da li je ta situacija stvarna ili je plod naše mašte.

Naša Podsvest je posvećena očuvanju naših već usvojenih stavova i reakcija – čak i onih koja nam svesno deluju loše. Da bi se neka naša reakcija promenila, potrebno je uspostaviti emotivnu harmoniju, a to se postiže oslobađanjem nagomilanih osećanja u vezi te definicije. Tek kad se uspostavi emotivna harmonija, moguće je promeniti već usvojene stavove i načine reagovanja.

Strahovi vas sprečavaju da ostvarite mnoge ciljeve u životu, da uživate sve pogodnosti u kojima uživaju ljudi koji ih nemaju. Vama nije neophodno da živite pod opterećenjem bilo kakve Fobije ili Straha. Sve je na vama, Vi imate mogućnost izbora. Da li ćete napokon uživati u svom životu bez tog nepotrebnog Straha ili ćete i dalje osćati istu ledenu jezu kako vas ispunjava svaki put kad na to pomislite?

Hipnoza je provereno superiorna metoda koja vam pomaže da se na potpuno prirodan način u potpunosti i zauvek oslobodite svih vrsta Strahova. Uz pomoć hipnoze se brzo i lako otkriva i eliminiše uzrok bilo kojeg straha.
Ali korišćenje hipnoze u kombinaciji sa EFT terapijom je još efikasnije!

 

Objašnjenje ove razlike je preuzeto sa web sajta  http://strahovi-fobije.com/. Naravno ima još objašnjenja za ovu razliku ali ovde je vrlo lepo i slikovito predstavljena.