Prema nekim istraživanja, preko 50% odraslog stanovništva je iskusilo insomniju, odnosno nesanicu.

Insomnija može biti akutna i hronična. Akutna insomnija može se javiti usled nekog trenutnog poremećaja ritma života ili neke stresne situacije. Ne traje više od mesec dana i najčešće se spontano povlači. Hronična insomnija traje više od mesec dana, njen uzrok može biti povezan sa depresijom, konzumacijom nekih lekova ili droga. Nesanica može nastati kao posledica depresije ali vrlo često može biti i uzrok nastanka depresije. Nedostatak sna, dokazano je povezan sa promenama u raspoloženju.

Simptomi nesanice između ostalog mogu biti: otežano noćno uspavljivanje, buđenje pre vremena, osećaj umora i izostanak utiska opuštanja nakon sna, često buđenje tokom noći, razdražljivost, sanjivost tokom dana, otežanu komunikaciju, teže izvođenje dnevnih zadataka, povećano dešavanje grešaka, povrede pri radu.

Osoba koja pati od nesanice, u proseku spava manje od šest sati dnevno, tri ili više puta nedeljno, dok joj je potrebno više od pola sata da zaspi.

Ako nesanica počinje da ostavlja posledice po vaš svakodnevni život, potrebno je da se obratite lekaru, kako bi se utvrdilo da li je nesanica stanje uzrokovano nekim oboljenjem ili je poremećaj sam po sebi.

Zavisno od uzroka nesanice, može se birati i terapija, nesanice koje su u vezi sa određenim stresnim dešavanjima u spoljašnjem ili unutrašnjem životu pojedinca mogu svoje razrešenje naći uz psihoterapijske metode i metode hipnoterapije. Svakako, savladavanje metoda duboke mišićne relaksacije, omogućava postizanje stanja duboke opuštenosti fizičkog tela a posledično i psihe, što dovodi do lakšeg zaspivanja.

 

Mali – praktični saveti za prevazilaženje nesanice:

  1.     Odlazite na spavanje uvek u isto vreme. Pokušajte da uskladite svoj ritam spavanja i buđenja. Na taj način “treniramo” organizam kada da očekuje “vreme za spavanje”.
  2.     Topla kupka pred spavanje, pomoći će da se vaši mišići opuste.
  3.     Ne provodite tokom dana previše vremena razvlačeći se po krevetu ili tako što ćete “raditi” iz kreveta, sklonite računar i sve što vas asocira na posao dalje od kreveta.
  4.     Oprezno sa popularnim svećama i eteričnim uljima za opuštanje. Miris je stimulus i vrlo često može doprineti kontraefektu i razbuđivati vas.
  5.     Rutinske radnje pred spavanje, mogu doprineti formiranju navike i lakšeg padanja u san. To može biti čitanje knjige, gledanje omiljene serije ili maženje psa.