U prethodnim tekstovima govorili smo o značaju afektivne vezanosti i o različitim obrascima ostvarivanja bliskosti. Nezavisno od obrasca, kada dođe do prekida u romantičnom odnosu to može uticati na osećaj stabilnosti, sigurnosti i pre svega to može biti “okidač” nekih nerešenih pitanja iz prošlosti.

Važnost osvešćivanja svog unutrašnjeg života i rada na sebi ogleda se upravo u smanjivanju “psihološkog tereta” koji sa sobom nosimo, jer pri svakoj stresnijoj situaciji, kao što je raskid veze, mi možemo osetiti nalete pritiska nerešenih problema, svesno ili nesvesno, što se dalje može manifestovati kroz mnoge psihološke ali i fizičke simptome kao što su:

  • Anksioznost;
  • Nesanica;
  • Panični napadi;
  • Depresija;
  • Poremećaji apetita.

Period nakon raskida može biti iskorišten da se povežemo sa svojim unutrašnjim životom, razjasnimo mehanizme koji se u nama odigravaju, i sa nekim novim poukama krenemo u dalji život, koji se svakako nastavlja, sa jasnijim ciljevima šta želimo a šta ne želimo u partnerskom odnosu.

Sledeća 3 saveta imaju cilj da vas usmere kako da se adekvatno suočite sa emotivnim procesima koje proživljavate ali i da proaktivno sagledate svoju budućnost:

  1. Druženje i samoća. Većina ljudi nakon raskida ili se apsolutno zatrpa društvenim obavezama kako bi skrenula misli sa problema ili se totalno izoluje. Moj predlog je da pronađete zdrav balans između ova dva. Istražite u kojim odnosima osećate autentičnu bliskost i možete da budete svoji, bez pritiska da učestvujete u aktivnostima koje vam ne prijaju. Na ovaj način obezbedićete sebi adekvatnu podršku i jačati uverenje da ste sposobni za ostvarivanje autentičnih odnosa. Međutim, dozvolite sebi i periode samoće, bez skretanja pažnje, dozvolite sebi da proživite bol prekida značajnog odnosa, nemojte potiskivati ili odbijati takve emocije, koje su skroz normalne u fazama nakon raskida.
  2. Autentična interesovanja. Istražite šta je ono što vas inspiriše na akciju. Posvetiti se sebi, ovde nije samo fraza, već ključni korak nakon prekida veze. Ponekad u odnosima dođe do gubitka osećaja za lična interesovanja, što vrlo često i dovodi do prekida veze. Cilj zdravog partnerskog odnosa nije simbioza, već individualni autentični napredak u timu. Razmislite kada ste poslednji put pročitail knjigu koja vas interesuje ili preduzeli konkretne korake kako bi se bavli hobijem o kojem oduvek maštate. Ovakav proaktivni stav doprineće ne samo osećaju lične ispunjenosti i zadovoljstva već i samopouzdanju.
  3. Potražite pomoć. Kao što je na početku objašnjeno, raskidi mogu biti okidači za mnogo dublja nerešena pitanja. Stoga ovaj period može biti ključan za pristup i rešavanje tih sadržaja. Ako vas simptomi koje osećate nakon prekidanja veze preplavljuju i ometaju da se nosite sa svakodnevnim životom, ili jednostavno osećate da imate dovoljno snage, kao i da je sada pravi trenutak da se pozabavite tim pitanjima, nemojte oklevati da potražite adekvatnu stručnu pomoć. Kroz psihoterapeutski rad možete dopreti do uzroka problema, postići olakšanje i izgraditi zdrave osnove za svoj naredni odnos.

Ključna poruka svih ovih saveta je – upoznajte sebe. Izgradite odnos sa sobom. Osećaj izolovanosti i samoće nakon raskida je realna pojava, zatvaranje i odbijanje pomoći je instinktivna reakcija proistekla iz mehanizama odbrane koji su programirani i deluju nesvesno. Osvešćivanjem ovih obrazaca i odlukom da se pobrinete za sebe, pružite sebi potrebnu negu i pažnju, vi birate da uložite u svoju bolju i zdraviju budućnost.