Ljubavne veze i partnerski odnosi za neke predstavljaju izvor iz kog crpe energiju za suočavanje sa životnim izazovima, dok za druge predstavljaju problematično polje koje crpi energiju i dovodi do brojnih problema.
Jedan od najčešćih problema u ovakvim relacijama je zavisnost od druge osobe. Neki klijenti koji se javljaju prepoznaju da su zavisni i da žele da prevazidju taj izazov, medjutim postoji i veliki broj osoba koji nisu svesni svoje zavisnosti već prepoznaju samo brojne simptome  proistekle iz nje.

Doktor Hauard M. Halpern izdvaja ovih 5 osnovnih znakova zavisnosti :

1. Iako vam sposobnost racionalnog razmisljanja (često i mišljenje drugih) kaže da vam odnos škodi i da ne možete očekivati nikakvo poboljšanje,a vi ne preduzimate nikakve konkretne korake da je raskinete.

2. Navodite sebi razloge (u prilog održanja veze) koji nemaju nikakve vrednosti ili nisu dovoljna protivteža negativnim vrednostima veze.

3. Kada razmišljate o raskidu veze, osećate strah, čak užas, pa je se još grčevitije držite.

4. Kada preduzimate korake ka raskidu, patite od akutnih simptoma krize odvikavanja, koji uključuju fizički i emocionalni bol, za koji deluje da se može ublažiti samo ponovnim uspostavljanjem veze.

5. Kada je veza zaista prekinuta ( ili tako u trenutku mislite), osećate izgubljenost, usamljenost i prazninu napuštene osobe, posle čega dolazi , često i istovremeno, osećaj oslobodjenja.

Ako je prisutna većina ovih znakova, možete biti poprilično sigurni da ste u vezi u kojoj su elementi zavisnosti preuzeli kontrolu nad vašom sposobnošću da upravljate svojim životom. Prvi korak u rešavanju svake zavisnosti je shvatanje i priznanje da ona postoji, nakon čega je potrebno da sagledate njeno delovanje. Naredni koraci su fokusirani na osnaživanje vas kao individue, što dovodi do odredjenog stepena slobode kada zapravo možete odlučivati da li tu odredjenu vezu treba poboljšati, prihvatitii ili raskinuti.

I za kraj, poruka koju ja uvek naglašavam mojim klijentima koji prevazilaze zavisnost od partnera ili partnerskog odnosa : NEKA VEZA BUDE IZBOR, A NE POTREBA!