Razbijte neke zablude o hipnozi!

Kada samo čujemo reč hipnoza ili hipnoterapija automatski se jave razne predpostavke o tome o čemu je reč, šteta je što je ova tehnika žrtva tih brojnih netačnih medijski posredovanih ideja, jer je izuzetno korisna i efikasna u psihoterapijskoj praksi, kao i u postizanju visokih preformansi. Zato ću pokušati da vam ukratko objasnim o čemu je reč.

Predpostavljam da ste gledali bar neki film u kome se hipnoza prikazuje kao neko čudno stanje svesti u kome nemate kontrolu nad sobom. Moram vam odmah razbiti takve predrasude jer iako su vrlo interesantne za filmsku industriju nemaju mnogo veze sa hipnozom u realnosti, prvo iz razloga sto vas hipnoterapeut nikada ne može navesti da uradite nešto šta sami ne biste inače uradili. Zatim hoću da vam kažem je da je hipnoza apsolutno prirodno stanje svesti u koje SVAKO od nas ulazi skoro svakog dana.

Hipnotičko stanje je ono stanje u kom se nalazimo neposredno pre nego sto zaspimo, ili neposredno nakon buđenja, i ovo su samo su neki primeri hipnotičkog stanja u kojima ste zasigurno bili.

U hipnozu ulazimo i kada zainteresovano gledamo neki film, TV program, čitamo knjigu ili igramo igricu. Ukoliko ste vozač sigurno ste imali prilike da iskusite hipnotičko stanje poznato kao vozačka hipnoza, stanje pri kom prelazite dugačak put koji vam deluje kao da je pređen za kratko vreme, iako imate apsolutnu kontrolu da ukočite ili skrenete kada je to potrebno, dokle god nema iznenađenja na putu Vi taj deo zaboravljate. Na ovom primeru takođe možemo videti nešto što se naziva vremenska distorzija i neretko se dešava u hipnoterapijskoj seansi.

Vremenska distorzija nije ništa drugo nego pogrešno percipiranje vremena, može Vam se učiniti da je naša seansa trajala mnogo kraće nego što će sat pokazati ili Vam se neki delovi mogu učiniti duži nego što zaista jesu. To se može desiti a i ne mora i ni na koji način ne utiče na kvalitet rezultata hipnotičke seanse.

Suština hipnoterapije je jednostavna – zatvorenih očiju, smanjenih spoljašnih stimulusa, stručno i ciljano vođeni kroz vizualizacije  lakše i brže dolazimo do nesvesnih, potisnutih sadržaja, sugestibilniji ste i prisutniji te su rezultati mnogo brži i jednostavniji nego korišćenjem samo običnih terapijskih metoda. To je cela “magija”.

Za kraj važno je da naglasim da ste svesni, pod sopstvenom kontrolom, da proces možete po želji prekunuti i da je pre svega potpuno bezopasan, što je i logično s obzirom na činjenicu da više puta svakog dana ulazimo u takvo sanje fokusa i usresređenosti. Glavno je odabrati edukovanog terapeuta koji zna da ovo stanje iskoristi za maksimalne rezultate.