1. Planirajte unapred – Pre nedeljne kupovine napravite spisak namirnica koje su vam potrebne. Pravilo je da imate sve ono što vam treba za novu djetu ili način ishrane, a da imate što manje nedozvoljenih namirnica. Takodje planirajte obroke, kada, šta i koliko jedete, ovaj korak je veoma bitan jer često prekršimo djetu upravo zato što nismo dobro isplanirali obroke.

2. Pazite se kalorija i šećera u tečnostima – Mnogi napitke ne ubrajaju u hranu, pa se često dešava da prekrše protokol kafom sa mlekom, limunadom sa šećerom ili brojnim drugim zasladjenim napitcima.  Na djeti je najbolje da od tečnosti unosite vodu, manje mineralnu vodu, čajeve i kafu bez šećera.

3. Pazite se oblinih porcija – Porcije u restoranima su sve oblinije, obratite pažnju da li su količine u skladu sa vašim planom ishrane.

4. Jedite za stolom – Brojna istraživanja pokazuju da osobe koje jedu i paralelno rade nešto drugo kao što je gledanje televizije, proveravanje elektronske pošte, sedenje za računarom i tome slično, unesu značajno više kalorija nego osobe koje jedu za stolom skoncentrisane na obrok. Ne zaboravite da je potrebno 15tak minuta da mozak obavesti želudac da ste uneli dovoljno hrane. Praksa “svesnog jedenja” pomaže da naučite da osluškujete svoje telo i potrebe.

5. Izbegavajte “dijetalne” proizvode – najbolja je hrana koju sami spremite i koja se sastoji od jednostavnih, proverenih sastojaka.

6. Budite realni u očekivanjima – Dešava se da ljudi postave sebi velika ili nerealistična očekivanja koja je praktično nemoguče postići. Kada ne ostvare rezultate koje su zamislili, postaju demotivisani i veća je šansa da će odustati od djete koju su započeli.

7. Pratite napredak – Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno prate napredak imaju bolje rezultate, više volje i motivacije. Nekada su gubitci u obimima a nekada na vagi, zato je predlog da merite i jedno i drugo.

8. Nagradite sebe za postignut uspeh – Važno je da obeležite čak i najmanji uspeh na vašem putu do cilja. Važno je da nagrade budu lične,  nešto što vama predstavlja užitak, ali svakako da nagrade ne budu u vidu hrane ili alkohola.

Srećno na vašem putu promena!